Vad är Bujinkan?

Bujinkan är en klassisk kampstil med gamla anor från Japan.
Man kan träna av flera olika anledningar, tex lära sig självförsvar, röra på sig, japansk historia, gammal kamp från japan osv…

Vad gör man?
Bujinkan består flera olika delar, tex.:

– slag & sparkar
– grepp & kast
– fritagning & fastlåsning
– och en hel del redskap (vapen)

I början repeterar man grunder mycket, innan man börjar med redskapen eller svårare tekniker. Det är viktigt att förstår rörelserna, så man kan träna säkert och ha kul.

Kan man inte röra på sig utan redskap, så blir det inte bättre med tex en stav i handen, snarare tvärtom. Redskapet fungerar som ett förstoringsglas, som gör de fel man har tydligare.

Lite  bakgrund
Bujinkan är det namn Dr Hatsumi Masaaki, Bujinkans grundare,  valt att kalla den organisation han lär ut i. Det är ett samlingsnamn för de 9 olika stilar som han är stormästare i. Dessa stilar, som i sitt äldsta ursprung är c.a 1000 år gamla, är:
Togakure Ryu Ninpo, 34:e
Gyokko Ryu Koshijutsu, 28:e
Kukishinden Ryu Happo Hiken, 28:e
Shinden Fudo Ryu Dakentaijutsu, 26:e
Gyokushin Ryu Ninpo, 21:a
Koto Ryu Koppojutsu, 18:e
Takagi Yoshin Ryu Jutaijutsu, 17:e
Gikan Ryu Koppojutsu, 15:e
Kumogakure Ryu Ninpo, 14:e

Siffran efter stilens namn är i vilken ordning Harsumi Sensei är stormästare i stilen.

Det namn många har hört är “ninjutsu”, men det användes mer under Bujinkan tidigare dagar. Anledningen till det är, att det som lärs ut i Bujinkan inte är enbart ninjutsu.
I Bujinkan finns förutom ninjutsu, även  jujutsu/samuraj-skolor.

Bujinkans nio ryu (skolor) har samlats ihop genom århundraderna. Vår förre stormästare Toshitsugu Takamatsu fick lära sig Togakure ryu, Gyokko ryu, Koto ryu och Shinden Fudo ryu av sin farfar Shinryuken Masamitsu Toda. Takamatsu lärde sig Kukishinden ryu av Matsutaru Ishitani samt Takagi Yoshin ryu av en tredje lärare, Mizuna Yoshitaru Tadafusa.

Dessa skolor gav Takamatsu vidare till Hatsumi Masaaki som nu är stormästare i Bujinkan Budo Taijutsu